Siirry sisältöön

Vesi- ja viemärijärjestelmien suunnittelu

Vesi- ja viemärijärjestelmien huolellinen ja ammattimainen suunnittelu on tärkeää niini uudis- kuin saneerauskohteissakin. Hyvin suunnitellut käyttövesi- ja viemärijärjestelmät ovat luotettavia ja pitkäikäisiä sekä säästävät energiaa. LVI-suunnittelun yhteydessä tehtävä tarkka käyttöveden ja viemäröinnin suunnittelu madaltaa myös rakentamisen kustannuksia. Suunnitelmista käytetään nimeä kvv-suunnitelma.

Käyttövesi

LVI-suunnittelussa mallinnetaan käyttöveden putkisto ja valitaan oikeat materiaalit ja tarvikkeet. Veden ominaisuudet vaikuttavat myös valintaan – käytetäänkö esimerkiksi kupariputkia tai muoviputkia, ja tarvitaanko veden käsittely- tai suodatuslaitteistoja.

Tarkka käyttövesisuunnitelma ehkäisee myös vesivahinkojen syntymistä, ja modernien materiaalien käyttäminen tuottaa sekä pitkäikäisen, että helposti huollettavan käyttövesijärjestelmän.

Viemäröinnin suunnittelu

Toimivan ja tehokkaan viemäröinnin aikaansaamiseksi, viemäröinnistä tehdään myös tarkka suunnitelma. Suunnitelmassa osoitetaan esim. viemäröintien paikat rakennuksessa, tarvittavat kallistukset, eri viemärilaitteet ja lattiakaivot sekä lämpö- ja äänieristeet. Viemäröinnin hyvän virtauksen mahdollistamiseksi, viemärijärjestelmästä suunnitellaan mahdollisimman virtaviivainen kokonaisuus, jolloin sen toteutuskustannukset ovat edulliset ja viemärijärjestelmästä tulee toimintavarma.

Viemäröinti toteutetaan nykyisin useimmiten muoviputkilla, mutta esimerkiksi paloteknisistä syistä voidaan käyttää myös valurautaputkia.